Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

7 πράγματα που προκαλούν πειστικές θεάσεις UFO

Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να πειστούν οι περισσότεροι άνθρωποι ότι έχουν δει μια πειραματική εκτόξευση ή ένα UFO. Ένα σύννεφο με περίεργο σχήμα ή ένας ιδιαίτερα λαμπρός πλανήτης είναι συνήθως υπεύθυνοι. Θα δούμε στη συνέχεια 7 πράγματα που δίνουν την εσφαλμένη εντύπωση θέασης Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενων Αντικειμένων (Α.Τ.Ι.Α.).


7. ΑστραπέςΜυστηριώδεις θεάσεις UFO μπορεί να ερμηνεύονται μέσω κάποιων φυσικών καιρικών φαινομένων που είναι γνωστά ως «sprites» και πρόκειται για μεγάλης κλίμακας ηλεκτρικές εκκενώσεις που συμβαίνουν σε μεγάλο ύψος σε καταιγίδες πάνω από τα σύννεφα δίνοντας συνήθως περίεργα και εντυπωσιακά σχήματα. Οι περίεργες αυτές λάμψεις εμφανίζονται ξαφνικά όταν οι αστραπές από καταιγίδες διεγείρουν το ηλεκτρικό πεδίο που βρίσκεται πάνω από την καταιγίδα προκαλώντας λάμψεις που χορεύουνε ή έντονο φως. Τα sprites μπορούν να πάρουν το σχήμα παλλόμενων σφαιρών ηλεκτρισμού αν και μπορούν επίσης να έχουν σχήμα λωρίδων ή σπειρών. Οι ηλεκτρικές αυτές εκκενώσεις είναι συχνές στο Βόρειο Ημισφαίριο κατά τους χειμερινούς μήνες.

6. Δοκιμές ΠυραύλωνΤο Δεκέμβριο του 2009 εμφανίστηκε ένα εντυπωσιακό σπειροειδές φως στον ουρανό πάνω από τη βόρεια Νορβηγία. Ένα γιγάντιο σπιράλ με μια πρασινογάλαζη στήλη φωτός να εκτοξεύεται από το κέντρο του φώτισε τον ουρανό μοιάζοντας σα μια σκουληκότρυπα που προερχόταν από άλλη διάσταση. Τελικά προέκυψε ότι οι λάμψεις προήλθαν από έναν Ρωσικό πύραυλο που έπεσε ακριβώς μετά την εκτόξευσή του, σύμφωνα με το Ρωσικό Υπουργείο Αμύνης. Ο Ρωσικός βαλλιστικός δοκιμαστικός πύραυλος τύπου 'Bulava' ξέφυγε από τον έλεγχο δημιουργώντας αυτήν τη μυστηριώδη εντύπωση του περιστρεφόμενου φωτεινού σπιράλ.

5. Περίεργοι Σχηματισμοί από ΣύννεφαΣτις 7 Οκτωβρίου του 2009 εμφανίστηκε στο YouTube το βίντεο από ένα γιγάντιο κυκλικό φωτοστέφανο πάνω από τον ουρανό της Μόσχας. Το βίντεο είχε όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνταν για να εκκινήσει τη φημολογία σχετικά με UFO. Το βίντεο είναι αρκετά κοκκώδες. Σε κάποιο σημείο ένα σκοτεινό αμβλύ αντικείμενο φαίνεται να εξέχει από τον δακτύλιο. Υπάρχει ακόμα και μια ρωσική ραδιοφωνική εκπομπή στο υπόβαθρο που δίνει την εντύπωση πανικού.

Οι ψυχρόαιμοι μετεωρολόγοι γρήγορα ερμήνευσαν την περίεργη αυτή ιστορία: επρόκειτο απλά για μια οπτική πλάνη που προήλθε από το φως του ήλιου το οποίο προσέκρουε σε ένα σύννεφο το οποίο είχε διαταραχθεί και σχηματοποιηθεί κατάλληλα λόγω του αέρα ή κάποιου αεροπλάνου που είχε περάσει από εκεί. Ή αλλιώς, δεν ήταν τίποτε περισσότερο από την αντανάκλαση του φωτός σε ένα σύννεφο με τη μορφή ντόνατ. Τέτοιες μορφές δημιουργούνται σε υψηλά σύννεφα που βρίσκονται σε ύψος 6 έως 15 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας του τύπου 'θύσανοι' και 'θυσανοστρώματα', τα οποία συχνά αποτελούνται από κρυστάλλους πάγου και υπέρ-ψυχρα σταγονίδια νερού, δηλαδή νερό που βρίσκεται κάτω από τη θερμοκρασία πήξεως αλλά που είναι ακόμα υγρό. Οι φυσικές ιδιότητες που διατηρούν τη μορφή αυτών των σύννεφων είναι ευαίσθητες και όταν διαταράσσονται από ένα αεριωθούμενο αεροπλάνο ή από τον αέρα, τα σταγονίδια μπορούν να παγώσουν αστραπιαία ή να εξατμιστούν. Στην περίπτωση της εξάτμισης δημιουργείται το σχήμα τρύπας.

4. ΜπαλόνιαΑν και έχουν υπάρξει περιπτώσεις προσπάθειας εξαπάτησης με ψεύτικα UFO που στην πραγματικότητα είναι μπαλόνια, αυτό δε σημαίνει πως όλες οι περιπτώσεις θέασης UFO μπαλονιών είναι σκόπιμες. Το απόγευμα της 13ης Οκτωβρίου της περασμένης χρονιάς (2010) εκατοντάδες άνθρωποι στην περιοχή Chelsea του Manhattan είδαν ένα σύμπλεγμα από ασημένια γυαλιστερά φώτα να λάμπουν στον ουρανό. Όπως είναι φυσικό, οι αρχικές περιγραφές για την υποτιθέμενη θέαση αγνώστων ιπτάμενων αντικειμένων ποικίλε ευρέως. Κάποιοι κάτοικοι ανέφεραν ότι είδαν ένα μεγάλο, αργά κινούμενο αντικείμενο με πολλά φώτα, ενώ άλλοι είπαν ότι είδαν περίπου μισή ντουζίνα αντικείμενα.

Τα παράξενα, λαμπυρίζοντα φώτα προέκυψε ότι προήλθαν από 12 μπαλόνια Ηλίου που ξέφυγαν από ένα πάρτι αρραβώνων που δινόταν για έναν δάσκαλο του σχολείου Milestone του υψώματος Vernon στην περιοχή Westchester, περίπου 15 μίλια πιο πέρα. Τα μπαλόνια απελευθερώθηκαν κατά λάθος στη 1 μετά τα μεσάνυχτα και η πρώτη υποτιθέμενη θέαση UFO συνέβη περίπου στη 1.30.
3. ΑφροδίτηΟ πλανήτης Αφροδίτη συχνά συγχέεται με UFO. Για τους θεατές που βρίσκονται στη Γη, ο δεύτερος πλανήτης από τον Ήλιο εμφανίζεται σαν ένα λαμπρό φως που φαίνεται στον ουρανό κατά το Ηλιοβασίλεμα, μοιάζοντας σα να ταλαντεύεται σιγανά στο ημίφως καθώς είναι λαμπρότερο από κάθε άστρο εκτός από τον Ήλιο. Η τροχιά της Αφροδίτης είναι εσωτερικά της δικής μας τροχιάς και για τη δική μας προοπτική μοιάζει σα να εξακοντίζεται συνεχώς προς την κάθε πλευρά του Ηλίου, κάτι που οι άνθρωποι συχνά μπερδεύουν με τη θέαση UFO.

2. ΑεροπλάναΣχεδόν κάθε τι περίεργο στον ουρανό μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση. Στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη (2010) υπήρξε καταιγισμός αναφορών για έναν μυστηριώδη πύραυλο που εμφανίστηκε πάνω από την ακτή της California. Οι θεάσεις είχαν καταγραφεί σε βίντεο όπου φαινόταν ένα συμπυκνωμένο ίχνος, σαν ίχνος πυκνών ατμών αεροπλάνου, που διέσχιζε τα σύννεφα τα οποία φωτίζονταν από τον ανερχόμενο Ήλιο. Κανείς δε μπορούσε να πει με σιγουριά εκείνη την ώρα περί τίνος επρόκειτο, οι αξιωματικοί στο Υπουργείο Άμυνας ανέφεραν ότι δεν υπήρχαν προγραμματισμένες εκτοξεύσεις πυραύλων, η NORAD (North American Aerospace Defense Command) και η USNORTHCOM (United States Northern Command) δεν εντόπισαν κάποια ξένη δραστηριότητα και η FAA (Federal Aviation Administration) δεν ανέφερε κάποια εμπορικής φύσεως εκτόξευση ή απογείωση στην περιοχή.

Μετά από προσεκτική έρευνα πολλοί ειδικοί πιστεύουν πως η πολύ έντονη λωρίδα που εμφανίστηκε στον ουρανό ήταν στην πραγματικότητα μια γραμμή συμπυκνωμένων ατμών από κινητήρα αεροσκάφους που έτυχε να παραμείνει στον ουρανό περισσότερο από το συνηθισμένο. Οι γραμμές αυτές είναι πιο ζωηρές κοντά στην αυγή και στο ηλιοβασίλεμα και δεν είναι σπάνιο πως η εμφάνιση μιας τέτοιας γραμμής σε μια μη αναμενόμενη περιοχή θα δημιουργήσει ψιθύρους για UFO ή για πειραματικά στρατιωτικά αεροσκάφη.

Φώτα στον ουρανό, ιδιαίτερα όταν τα βλέπουν πιλότοι, μπορούν επίσης να δημιουργήσουν έξαψη και ανησυχία, αλλά τις περισσότερες φορές αποκαλύπτεται ότι πρόκειται για φώτα άλλων αεροσκαφών, ή για φωτοβολίδες που ρίπτονται από σκάφη που ερευνούν τον καιρό.

1. Στρατιωτικά ΠειράματαΤα τέλη της δεκαετίας του 1940 και οι αρχές του 1950 ήταν πολύ καλή εποχή για εντοπισμό UFO και εξωγήινων στο Νέο Μεξικό, κυρίως επειδή στην περιοχή αυτή ήταν εκεί που η Αεροπορία διενεργούσε κάποια από την πιο απόρρητη έρευνα. Ένα από τα προγράμματα αυτά ήταν το Σχέδιο Mogul και περιλάμβανε επιπλέοντα μπαλόνια που έφεραν μικρόφωνα και κινούνταν σε μεγάλα ύψη με σκοπό να εντοπίσουν τα ηχητικά κύματα που προκαλούνταν από τις δοκιμές ατομικών βομβών των Σοβιετικών. Έκτοτε η Αεροπορία επιβεβαίωσε ότι η συντριβή ενός τέτοιου μπαλονιού το 1947 προκάλεσε τα συντρίμμια που γέννησαν τη φήμη για τη συμπλοκή των UFO στο Roswell.

Ένα άλλο στρατιωτικό πείραμα παρείχε τα σώματα για το UFO αυτό. Στη δεκαετία του 1950 οι επιστήμονες της Αεροπορίας πέταξαν μερικές δεκάδες ανθρωπόμορφα ανδρείκελα από αεροπλάνα για να ελέγξουν καινούργια αλεξίπτωτα μεγάλου ύψους και να προσδιορίσουν εάν στα σώματα θα δημιουργούνταν μια επικίνδυνη περιστροφή καθώς θα έπεφταν. Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών συντέλεσαν στο σχεδιασμό αλεξίπτωτων και στολών που θα φορούσαν στη συνέχεια πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών και αστροναύτες. Η Αεροπορία ήταν περισσότερο από ευτυχής να αφήνει τους Ρώσους κατάσκοπους να πιστεύουν ότι κάτι περίεργο και εξωγήινο συνέβαινε στο Νέο Μεξικό παρά να ανακαλύψουν την πραγματική στρατιωτική προέλευση των μυστηριωδών θεάσεων.


Μετάφραση - Απόδοση - Σχολιασμός: Αμαλία Τσακίρη, για το ESOTERICA.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου