Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Εξωγήινη ζωή μέσω internet αναζητά το Seti


Μέσω ιστοσελίδας επιχειρεί να εντοπίσει εξωγήινη ζωή το αμερικανικό πρόγραμμα έρευνας για ζωή στο Διάστημα, Seti, λίγους μήνες μετά τη διακοπή λειτουργίας του, λόγω έλλειψης πόρων.

Σύμφωνα με το BBC, οι υπεύθυνοι του προγράμματος ζητούν τη συνδρομή των πολιτών, που ούτως ή άλλως, το στηρίζουν τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ των χορηγών του, είναι μάλιστα και  η γνωστή ηθοποιός, Τζόντι Φόστερ, γνωστή και για τον ρόλο της στην ταινία επιστημονικής φαντασίας "Επαφή".

Μέσω της ιστοσελίδας Setilive.org λοιπόν, θα επιχειρηθεί παρουσίαση σημάτων ραδιοσυχνοτήτων, από τη Συστοιχία Τηλεσκοπίων Allen του SETI, την ώρα που θα βρίσκεται στραμμένη προς άστρα, όπου με βάση την ανακάλυψη εξωπλανητών από το Kepler, υπάρχουν οι μεγαλύτερες πιθανότητες να φιλοξενούνται εξωγήινοι πολιτισμοί.

Όπως εξηγούν οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας, όταν αρκετοί "πολίτες - επιστήμονες" εντοπίζουν κάποια πιθανή ένδειξη εξωγήινης ζωής, τότε μέσα σε λίγα λεπτά η συστοιχία θα σταματά και θα επιστρέφει στο επίμαχο σημείο.

Επικεφαλής του εγχειρήματος είναι η αστρονόμος Τζίλιαν Τάρτερ, διευθύντρια του SETI, η οποία έχει αφιερώσει τη ζωή της στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής.

"Υπάρχουν συχνότητες που τα δικά μας αυτοματοποιημένα συστήματα ανίχνευσης σημάτων αγνοούν, γιατί υπάρχουν πάρα πολλά σήματα. Τα περισσότερα δημιουργούνται από τις γήινες τεχνολογίες επικοινωνιών και ψυχαγωγίας, όμως μέσα σε αυτόν το θόρυβο μπορεί να βρίσκεται θαμμένο κάποιο σήμα από μια μακρινή τεχνολογία", υπογραμμίζει η Τάρτερ.

"Πιστεύουμε ότι το ανθρώπινο μάτι έχει περισσότερες πιθανότητες να εντοπίσει σήματα εξωγήινης ζωής σε σχέση με τους υπολογιστικούς αλγόριθμους του SETI", λέει χαρακτηριστικά.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου