Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Αν κλείσουμε τις τηλεοράσεις, θα μας εντοπίσουν ευκολότερα οι εξωγήινοι!

Η θεωρία αυτή ανήκει στον αστρονόμο και αστροφυσικο Frank Drake, διεθνούς κύρους επιστήμονα.

Ο δρ. Ντρέικ λοιπόν υποστηρίζει ότι είναι πλέον πολύ πιθανό η Γη να μην είναι  εντοπίσιμη από εξωγήινους πολιτισμούς εξαιτίας της... τεχνολογίας!

Τα προηγούμενα χρόνια που οι εκπομπές τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού σήματος ήταν αναλογικές, η Γη είχε περισσότερες πιθανότητες να εντοπιστεί από εξωγήινους πολιτισμούς, ισχυρίζεται ο δρ. Φρανκ Ντρέικ και αυτό γιατί τα αναλογικά σήματα μπορούσαν να διαχυθούν για εκατομμύρια μίλια στο διάστημα, φτάνοντας και σε μακρινά αστέρια.

Ωστόσο η εξέλιξη της τεχνολογίας και η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή μάλλον αποτελεί μειονέκτημα, αφού τα ψηφιακά σήματα είναι πιο αδύναμα άρα λιγότερο πιθανόν να εντοπιστούν από εξωγήινες μορφές ζωής. Αντίθετα δηλαδή απ' ότι νομίζαμε, η τεχνολογία ίσως σταθεί εμπόδιο στην επικοινωνία μας με εξωγήινους πολιτισμούς!

Εδώ και πενήντα περίπου χρόνια η επιστημονική κοινότητα καταβάλει προσπάθειες για τον εντοπισμό ραδιοσημάτων από το εξωδιάστημα σαρώνοντας κυριολεκτικά τους ουρανούς ενώ πιστεύεται ότι και οι εξωγήινοι πολιτισμοί κάνουν το ίδιο για εμάς τους γήινους.

Ο  δρ.Ντρέικ, που είναι και ο ιδρυτής του οργανισμού για την αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης, του γνωστού SETI, υποστηρίζει ότι η νέα ψηφιακή εποχή μας αφήνει χωρίς ελπίδα εντοπισμού από εξωγήινα όντα.

  Σε δήλωσή του είπε πως η γη περιβαλλόταν από ένα «κέλυφος» ραδιενέργειας που έφτανε τα πενήντα έτη φωτός, με βάση τις παλιές αναλογικές τηλεοράσεις που παρήγαγαν ένα εκατομμύριο βατ. Ωστόσο με τους δορυφόρους να κατευθύνουν το μεγαλύτερο τμήμα των εκπομπών τους απευθείας στη γη είναι σχεδόν αδύνατον σήμερα οποιαδήποτε ποσότητα ραδιενέργειας να ξεφεύγει στο εξωδιάστημα.

Διευκρίνισε πως σήμερα πλέον το ποσοστό ραδιενέργειας που διαχέεται στο διάστημα  είναι περίπου δυο βατ, ποσότητα που δεν ξεπερνάει την εκπομπή ενός κινητού τηλεφώνου. Αν αυτό συνεχιστεί τότε πολύ σύντομα ο κόσμος μας θα καταστεί μη-εντοπίσιμος.

Ένας επιστήμονας όμως του βεληνεκούς του Ντρέικ είναι αξιοπερίεργο όταν δηλώνει με πάθος πως είναι πεπεισμένος ότι εξωγήινη ζωή σαφώς και υπάρχει κάπου εκεί έξω στο σύμπαν, αλλά θεωρεί ως δεδομένο ότι θα είναι πιο εξελιγμένη από ότι η μορφή ζωής στη γη.

Σε πρόσφατο αστρονομικό συνέδριο στο Λονδίνο δήλωσε πως θα πρέπει να ερευνήσουμε πολλά περισσότερα αστέρια και χιλιάδες ακόμη άλλες συχνότητες, μέχρι να καταφέρουμε να "τους" βρούμε!

Το βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζει το πρώτο - και ίσως σημαντικότερο- σήμα που έλαβε το SETI από "άγνωστη" πηγή το 1977, γνωστό και ως WOW signal. Η αλήθεια είναι ότι από τότε η τεχνολογία έχει αλλάξει σημαντικά. Αν δεχτούμε την θεωρία του δρ. Ντρέικ, οι αλλαγές αυτές είναι εις βάρος πιθανής επικοινωνίας με εξωγήινους πολιτισμούς!


πηγή,  http://www.pyles.tv/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου