Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Πόσα άστρα φιλοξενούν προηγμένους πολιτισμούς;


Περίπου ένα εκατομμύριο μόνο στον Γαλαξία μας, σύμφωνα με νέα μελέτη επιστημόνων στις ΗΠΑ


Τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει διάφορες μελέτες στις οποίες υπολογίστηκε ο αριθμός των πλανητών στον γαλαξία μας αλλά και ο αριθμός των πλανητών με μέγεθος και συνθήκες παρόμοιες με αυτές της Γης. Ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ στις ΗΠΑ πραγματοποίησε μια μελέτη σχετικά με τον αριθμό των άστρων στον γαλαξία μας γύρω από τα οποία είναι πιθανό να υπάρχουν πλανήτες στους οποίους θα μπορούσαν να έχουν αναπτυχθεί προηγμένοι πολιτισμοί. Πολιτισμοί δηλαδή που να έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν  στο Διάστημα εντοπίσιμα σήματα παρόμοια με εκείνα που στέλνουμε και εμείς.


Η εξερεύνηση

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το Green Bank Telescope που βρίσκεται στη Δυτική Βιρτζίνια και με αυτό αναζήτησαν ραδιοσήματα που θα μπορούσαν να έχουν στείλει στο Διάστημα νοήμονες μορφές ζωής. Επικέντρωσαν την προσοχή τους σε 86 άστρα του γαλαξία μας γύρω από τα οποία υπάρχουν πλανήτες με χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα της Γης, δηλαδή πλανήτες με συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη ζωής. Οι ερευνητές προσπάθησαν να εντοπίσουν κάποια είδη ραδιοσημάτων η προέλευση των οποίων δεν θα μπορούσε παρά να είναι από κάποια όντα υψηλής νοημοσύνης. Φυσικά δεν κατάφεραν να εντοπίσουν ένα τέτοιο σήμα αλλά κάνοντας τις σχετικές αναλύσεις και αναγωγές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός των άστρων στον γαλαξία μας γύρω από τα οποία είναι πιθανό να υπάρχουν πλανήτες με προηγμένους πολιτισμούς είναι περίπου ένα εκατομμύριο. H μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal».



Οι εκτιμήσεις

Με δεδομένο ότι στον γαλαξία μας υπολογίζεται ότι υπάρχουν 100-400 δισεκατομμύρια άστρα ο αριθμός του ενός εκατομμυρίου άστρων στα οποία (μπορεί να) υπάρχουν προηγμένοι πολιτισμοί μοιάζει μικρός. Από την άλλη πλευρά βέβαια ακόμη και αν υποθέσουμε ότι κάθε άστρο αυτής της ομάδας φιλοξενεί μόλις έναν προηγμένο πολιτισμό, η ύπαρξη στον Γαλαξία περίπου ενός εκατομμυρίου πολιτισμών τόσο προηγμένων ώστε να μπορούν να στείλουν σήματα στο Διάστημα δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη..



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου